La Mar i la vida

Aunque habitualmente escribo en castellano en mi blog, esta entrada está en catalán, pero puedes traducir la página haciendo click aquí (gracias Sr. Google).

Fa ja uns mesos que estic immersa en un projecte preciós. Us en parlava en aquesta altra sessió de fotos d’embaràs. El projecte és senzill i el que busca és fotografiar dones en plena natura, embarassades i algunes acompanyades dels seus altres fills o filles. El que busco es mostrar la part més essencial de l’embaràs, la seva base primària. L’embaràs és vida, la dona embarassada és vida, i la natura és vida. No crec que pugui ser més senzill i la pretensió d’aquest projecte és senzillament recordar-nos a tots aquesta profunda simplicitat, i alhora mostrar tants tipus de mares com sigui possible.

Com vaig «trobar» la Mar

El meu projecte ja fa uns mesos que dura. Vaig començar les fotos a la primavera, aprofitant l’esclat de vida que viu la natura en aquella època. Des de llavors, he anat fent fotografies. Però me’n quedava una de pendent que per força havia de ser a l’estiu. Potser sabeu que tinc quelcom molt especial amb l’aigua. La meva història fotogràfica d’alguna manera va començar retratant Ofèlies, un tema que em fascina. I volia fer una de les fotos a l’aigua. Inicialment en un riu, però em vaig adonar que el més pràctic seria reproduïr l’escena en una piscina.

Com que vaig fer la crida per trobar «models» a la primavera, gairebé tothom que m’havia contactat ja havia tingut el/la nen/a, així que necessitava trobar model, i vaig penjar de nou la crida xarxes socials. El que va passar és ben curiós. Jo segueixo a la Mar des de fa un temps. És periodista i psicòloga, i té un projecte súper xulo, la revista D’Estil. Tenim amics i coneixences en comú i en una ciutat petita com Figueres suposo que és inevitable que la conegués, donada la seva faceta pública. Però mai havíem parlat de tu a tu, i quan em va contactar em va sorprendre, i a la vegada vaig sentir un xic de pressió per fotografiar-la ;), ja li vaig dir! La Mar no només és una persona coneguda, molt estimada, sino que a més té un gust i una sensibilitat estètics molt desenvolupats, així que parlant clar, no la podia cagar amb ella! 🙂

La diferència

Quan coneixes o veus la Mar per primera vegada, no ho pots evitar, una de les primeres coses que veus és el que li falta: l’avantbraç dret. La Mar va nèixer així, du una pròtesi i per la manera com es mou i actua, al principi costa d’adonar-te’n. Però quan te n’adones, segurament penses: «Oh, vaja, li falta el braç».

Però en realitat a la Mar no li falta res. A la Mar li sobra intel·ligència, sensibilitat, sentit del humor, tendresa, dolçura, alegria i classe. A la Mar li sobra energia, ganes de viure, voluntat, força i esperit.

Personalment em resulta molt frustant la meva reacció instintiva quan conec a persones com la Mar. M’emprenya fixar-me amb la diferència perquè tinc una germana amb una greu deficiència mental, i recordo molt clarament com la veia quan totes dues érem petites. Per mi no era diferent. Més ben dit, era evident que era diferent, però la seva diferència per mi era la mateixa que veia si mirava a la meva altra germana, o al meu cosí (companys d’aventures els estius a poble). És a dir, per a mi no era ni més ni menys diferent del que som tots, els uns dels altres. Intento recordar això sempre que puc.

Quan em va contactar, la Mar em va dir que per les fotos no tenia cap inconvenient en posar sense la pròtesi, i vaig pensar: quina meravellosa manera de tancar el projecte, mostrant un cop més que no hi ha diferències, que les posem nosaltres. La Mar està embarassada, i és tan bella, tan forta i tan plena de llum com qualsevol altra embarassada que hagi fotografiat.

Com va anar la sessió

Ho vam passar tant bé amb la Mar i el seu home, l’Ernest!! Vam riure, vam xerrar, jo em vaig emocionar veient les fotos, ens vam explicar històries, vam parlar de les amistats en comú, vam acabar el vespre amb una llarga estona a la terrassa, fins que se’ns va fer ben fosc i vèiem els llampecs d’una tempesta cap a mar.

Aprofitant que la tenia a mà, vaig fer-li unes quantes fotos, que són les que veieu aquí, amb la única pretensió de ser un retrat d’ella, de la seva bellesa en aquest moment tan especial de la seva vida. La del projecte haurà d’esperar un xic, a que ho tingui tot ben embastat i us les pugui ensenyar totes de cop.

Espero que us agradin i sobretot hi veieu el mateix que hi vaig veure jo: vida per tots costats.

fotografia, girona, figueres, emporda, monica quintana, familia, retrato, embarazo, estudio
fotografia, girona, figueres, emporda, monica quintana, familia, retrato, embarazo, estudio
fotografia, girona, figueres, emporda, monica quintana, familia, retrato, embarazo, estudio
fotografia, girona, figueres, emporda, monica quintana, familia, retrato, embarazo, estudio
fotografia, girona, figueres, emporda, monica quintana, familia, retrato, embarazo, estudio